Eger rejtelmei

Amit még nem látott Egerből, hívja az idegenvezetőt, és a városnéző séta után vagy a közös séta alatt felkeresheti!

Vagy csak nem ismeri a különleges oldalát. Megmutatom!

Eger az a város, ahol mindig történik valami, legyen az koncert, fesztivál, bornapok, vagy vízilabdameccs. Budapestről csak 1,5 óra, de távolabbról is megéri Egerbe utazni. Listánkra összegyűjtöttük az 10+1 „nagyon-egri” dolgot, ami csak és kizárólag Egerhez köthető.


1. Kiváló borok, exkluzív környezet

A franciaországi Provence régiónak egyetlen hátránya van, mégpedig, hogy nagyon sokat kell onnan utazni Egerig. Ha közelebb lennénk egymáshoz, valószínűleg tömött buszokkal érkeznének a francia kirándulók, hiszen az ő és a mi tájaink szépsége, illetve boraink minősége lassan már fej-fej mellett járnak. Fürdőzött már szőlőtőkék árnyékában, gyönyörű panorámával maga előtt? Egerben ezt is megteheti! A város határa melletti Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot úgy kell elképzelni, mintha ötvöznénk a francia borok minőségét az olasz „dolce vita” életérzéssel. Ebből a különleges fúzióból született meg az utánozhatatlan Almagyar-érseki hangulat.

2. Saját bort keverhetünk

Eger talán legősibb történelmi borvidéke hazánknak 1000 éves múlttal és megszámlálhatatlanul sok termesztett szőlőfajtával egy biztos választás, ha szeretjük a sokszínűséget, a különlegeset, az egyedit és a jót. Egerben pedig az a pláne, hogy nemcsak kóstolhatjuk, hanem meg is alkothatjuk saját borainkat, például egy Egri Bikavért, házasítással, ifjabb Gál Tibor kiváló boraiból, a Bikavér-házasító gépben, melyet lepalackozva, felcímkézve akár magunkkal is vihetünk emlékbe, vagy ajándékba. Borkedvelőknek ennél nagyobb ajándék aligha adható!

3. Az ország egyik legszebb városi strandja

Városi strand hallatán hajlamosak vagyunk ugyanarra a sablonra gondolni. Díszkő, szabvány medencék, kevés zöldfelület. Egerben persze ez is sokkal jobb! Az egri Termálfürdő 1932-ben nyitott, és azóta is őrzi a boldog békeidők eleganciáját, úri hangulatát. Az ország egyik legszebb városi strandja – parkfürdője - a történelmi belváros szívében, utánozhatatlan millieu-vel, 7-féle medencével, gyógyvízzel, gyerekeknek vizi várral, és a ’rend kedvéért’ 3 izgalmas csúszdával, és több fedett medencével.


4. Egerben található a világhírű Kepes György hagyatéka

Az Egerben található Kepes Intézet méltó otthonául szolgál a világhírű Kepes György fényművész hagyatékának. A művész számos nagyjelentőségű munkát készített a fénnyel kapcsolatban, tevékenységét olyan városokban jegyzik, mint Boston, vagy éppen New York. A Heves megyei születésű Kepes György a Cambridge-i Massachusettsi Műszaki Egyetemen tanított, majd a Haladó Vizuális Tudományok Központjának igazgatójaként vonult nyugdíjba, ugyanebből a városból.  Munkái Chicagótól, San Francisco-ig számos helyen megtalálhatóak, legnagyobb számban természetesen hol máshol, mint Egerben.

5. A felhők közül leshetjük meg a várost

A Líceum 9. emeletén, több mint 45 méter magasan találjuk a Camera obscurát, vagyis a sötét kamrát. A különleges helyiségben tükörrendszer segítségével élőben vetítik ki egy fehér asztallapra a város képét. A berendezést Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának, valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte, egy városi legenda szerint viszont más funkciót is betöltött az eszköz. A mendemonda szerint a régen élt, féltékeny egri uraknak kiváló helyszínül szolgált a szoba, hogy megfigyeljék asszonyaikat a városban járva. Az idők során jelentősen beépült Eger belvárosa, a napjainkban élő féltékenyeknek így más eszközt kell keresniük, de egy egyedülálló városnézésre máig tökéletes helyszín a sötét kamra.
6. Még a bevásárlóközpont is egyedi

Ha a városi strandról mindenkinek ugyanaz jut először eszébe, akkor a plázákat már meg se említsük! Egerben azonban magától értetődik, hogy a bevásárlóközpont is értéket képvisel. A kis mérete miatt önmagában is barátságos, emberléptékű Agria Park a múltja miatt igazán különleges, az épület egykoron dohánygyár volt. A ház belső udvara is a gyári időkre emlékeztet, az ősfás parkban egy impozáns víztorony és egy gyönyörűen felújított Zsolnay kút is látható.

7. Az ország egyik legkülönlegesebb koncerthelyszíne

Egy ilyen varázslatos városban talán nem meglepő, hogy koncerthelyszínből is találunk különlegeset. A Bolyki-völgy területe egykor bányaként működött, a tevékenység nyomán mára hatalmas, kopasz sziklafalak maradtak hátra. Ezt az alapvetően is különleges látványt fesztiválos estéken fényfestéssel is megkoronázzák. Fesztiválból pedig nem is akármilyen van Bolykinál, itt rendezik meg minden évben az országos fesztiválszezon nyitóeseményét, a Feszt! Eger-t.

8. Egy másik világ húzódik a felszín alatt

Szokták mondani, hogy, ha van egy házad Egerben, akkor akár tudsz róla, akár nem, az alatt biztos, hogy van egy pince is. A mondásnak lehet alapja, részben a vár, részben pedig a borászat miatt valóban kismillió pince húzódik, sokról nem is tudnak, és csak építkezésekkor bukkannak rájuk. A föld alatti pincerendszer egyik szép példája az egykori érseki pincerendszer, melyben borokat tároltak. Másik izgalmas példája a várból induló földalatti folyósrendszer – a kazamata -, mely védelmi funkciót töltött be. A nemrég felújított kazamata rengeteg interaktív játéklehetőséget és élményt tartogat azok számára, akik nemcsak tankönyvből szeretik megismerni a történelmet.9. Az oszmán birodalom legészakibb Minaretje

Eger számos török-kori emléke közül a szó szoros értelmében is kiemelkedik a minaret, melyet egyben Európa legészakibb török építményeként is számon tartanak. Az 1596 körül épült 40 méter magas torony csúcsára 97 csigalépcső vezet fel. Tériszonnyal és/vagy klausztrofóbiával küzdőknek csak az utca szintjéről merjük ajánlani a látványosságot, mindenki másnak viszont kihagyhatatlan program felvenni a harcot a lépcsőkkel, a toronyból ugyanis lélegzetelállító panoráma tárul elénk! Kis érdekesség, hogy egy legenda szerint a török hódoltság után 400 ökörrel próbálták ledönteni a tornyot, az viszont erősebbnek bizonyult az állatoknál – részben ennek köszönhető, hogy máig a csodájára járhatunk.
10.   Kisvárosi emberléptékűség, nagyvárosi lehetőségekkel

A nagyvárosok rengeteg lehetőséget rejtenek, viszont gyakran személytelenek, míg a kisvárosok gyakran barátságosak, viszont kevés bennük a lehetőség. Mi lehet a megoldás? Hát persze, hogy Eger! A város szerencsés helyzetben van, hiszen csak méretében számít kicsinek, a tartalom messze túlmutat a kisvárosias jelzőn. Saját színházzal, bábszínházzal, három mozival, két uszodával, két fürdővel és két főiskolával is büszkélkedik a megyeszékhely. Természetesen eseményekben és vendéglátóhelyekben is jeleskedik Eger, a hagyományos konyhák mellett a napjainkban divatos street food és fine dining is több egységben, kiváló minőségben képviselteti magát itt. Fedezzük fel a várost könnyedén, gyalog, vagy kerékpárral és felejtsük el az autót, hiszen itt minden karnyújtásnyi távolságra található!
10+1. Ami nélkül nincs Eger Szépasszony- völgy.

Hagyomány és tisztelet a bornak. Akár borivó, akár nem, a völgy nevét mindenki ismeri, és ha már Egerbe látogatott, akkor a nap zárásaként le kell zarándokolni a Szépasszony- völgybe. Számtalan költő, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály írt Egerről és jó boráról, de Márai Sándor is az Egri Újság felkérésére csodálatosan méltatta és írta le az egri pincék életét, szokásait, valamint abban az időben honos szőlőfajtákból készült borok zamatát és tüzességét.

Ha napjaink ízét, illatát keresi, nem fog csalódni., miközben láthatja a régi pincét, ahol érlelődött a bor, de megismerheti  a borkóstolás rejtelmeit is szakszerű kommentálás mellett.


Tartson velem és élvezze Eger történelmi szépségét!

Kérjen ingyenes ajánlatot