Eger és környéke

Vezetéssel kirándulások és túrák Eger környékére!


Bélapátfalva

Megközelítés: (21 km)
Eger – Szarvaskő – Bélapátfalva

A Bélkő sziklás hegyormán, a sűrű erdők mélyén fakadó forrásoknál, a pogány kunok áldozati tüzei égtek, füstjük szállt a felhők felé. Nehezen véve fel a keresztény vallást.” Ezért hív II. Kilit egri püspök is ciszterci szerzeteseket a pilisi kolostorból ide 1232-ben a birtokközpontjába, és alapítja meg Bélapátfalvai Ciszterci Apátságot. Az ország egyik legszebb román stílusú temploma, máig épségben fennáll.

A környék további látnivalói:

Gilitka Kápolna gyalogtúrával
Lak-völgyi tó, amely horgászásra is alkalmas.


Szilvásvárad

Megközelítés: (30 km)
Eger – Szarvaskő – Bélapátfalva –Szilvásvárad

Gyalog vagy kisvonattal juthatunk el a Szalajka-völgybe.
Javasolt a kisvonattal a Nagy tisztásig felmenni és onnan lefelé gyalog megtenni az utat.
Istállóskői – ősember barlangot a vállalkozó kedvűek felkereshetik, ami kb. 1 km távolságra van az erdei kisvasút végállomásától.

Sétánk során megtekinthető látványosságok:
Fátyol-vízesés, Erdei Múzeum,
Sziklaforrás, Pisztrángtenyészet, halastavak
Vadaspark

További látnivalók:
Lovas Múzeum, lipicai lovak,
Orbán-ház, Református kerektemplom,
Millenniumi kilátó (gyalogosan megközelíthető a Szalajka-völgy bejáratától kiépített sétányon, illetve autóval kb. 6 km.)

A program gazdagítható interaktív játékkal, melynek során a Bükk élővilágával, az ember és a természet kapcsolatával ismerkedhetnek meg a részvevők!

Lehetőség van pisztrángsütésre és méneslátogatásra!


Szarvaskő – ki volt a vár száműzött lakója!

A várat 1261-1295 között építették. IV. Béla 1261-es adománylevele említi. A falak alatt nem táboroztak nagy seregek, a vár krónikája mégis fordulatokban, történelmi eseményekben gazdag.
…még egy érdekes ritkaságszáma menő gyíkfajta, a magyar vagy pannon gyík (Ablefarus kitaibeli) is itt található.

Vár és a kilátó felkeresése ismerkedés a természettel!

Sirok, barlangvár - hová vezetett a titkos alagút!

A falu fölötti 294 méteres magaslaton várrom emelkedik, amely kellő óvatossággal megtekinthető. A hely, amelynek ma már kevésbé ismert neve Darnó-vár valószínűleg a honfoglalás idején már állott. Sirokot gazdag mondavilág övezi. A történet megismeréséhez oda kell utazni!

A természetvédelmi területen a vártól keletre található különös sziklaképződményeket a Barát és Apáca néven említik. A Törökasztal nevű lapos szikla feltételezések szerint pogány áldozó hely lehetett.
Noszvaj és a francia kapcsolat!

A Várhegy lábánál a Bükki Nemzeti Park része. Üdülőterülete Síkfőkút.

A De la Motte kastély, 1774-1778 között épült. Különleges élményt nyújt. Az épülethez egy 25 hold kiterjedésű park tartozik.

Gazdaház: a népi építkezés emlékét őrzi, helytörténeti kiállításnak is otthont ad, de a falu barlang- és pincelakásai is érdekes látnivalók.

Noszvaj határában találhatók a bükkaljai kőkultúra  titokzatos sziklaformái  a kaptárkövek, melyeket hungarikummá nyilvánítottak .

Séta és túra lehetőségek, Imány-tető, Várkút.


Felsőtárkány és a némaságot fogadó barátok

Felsőtárkányi tó. A tó a Bükk hegység lábánál fekszik a Sziklaforrás táplálja.

Vöröskő-völgyi erdei tanösvény. A festői szépségű Vöröskő-völgyben a Felsőtárkányi Erdészet kisvasútjának végállomásától, a Stimecz-háztól indulva erdei tanösvény várja az ide látogatókat.
A tanösvény mintegy másfél kilométeres gyalogtúrája során betekintést nyerhetünk a déli Bükk erdeinek élővilágába. Erdei kisvonattal szombat és vasárnap egyébként gyalog közelíthető meg.

 

 


Mezőkövesd és Mátyás király

A matyók különleges világába vezet az út!
Megismerkedünk a népművészet hagyományaival a Kisjankó Bori emlékházban.
Mi is az a cifra nyomorúság és mit jelentett summásnak lenni!
A Szent László templomban megcsodálhatjuk az itt született művész Takács István „Húsvéti körmenetét” ábrázoló freskóját.

 

 

 


Aggtelek a Világörökség része.

Cseppkövek csodálatos világába vezet az utunk. A barlangtúra során megismerkedhetünk a cseppkövek kialakulásával és az itt lévő különleges formákkal az emberi fantázia által elnevezett képződményekkel.

 

 

 

 

Tartson velem és élvezze Eger történelmi szépségét!

Kérjen ingyenes ajánlatot